FESTIVALOVÉ MINUTY: Liberecké hraní z čirého nadšení

V libereckých ulicích znějí flašinety. Festival se koná už po čtrnácté

Flašinetáři i se svými hracími skříňkami od dnešního dne rozeznívají ulice Liberce. Začal tradiční mezinárodní festival Liberecký flašinetář 2023, který potrvá do čtvrtka 10. srpna. Středeční program začal představením před radnicí a koncertem vážné hudby. Ve čtvrtek budou moci Liberečané potkávat flašinetáře ve městě mezi 10 – 16.30 hodinami. Akce vyvrcholí v 17 hodin koncertem flašinetů v Technickém muzeu v Liberci.

Blanka Freiwilligová, Liberecká Drbna, 9. 8. 2023

VIDEO: Na festival Liberecký flašinetář přijelo přes třicet majitelů mechanických hudebních nástrojů

Na 35 flašinetářů se sjelo do města pod Ještědem na každoroční dvoudenní festival Liberecký flašinetář. Dorazili nejen z Česka, ale také z Polska, Německa, Švýcarska, Slovenska i Francie.

Zahájení festivalu na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci ve středu 9. srpna bylo přehlídkou nejen nejrůznějších strojů, ale také zvuků a melodií, jak je slyšet v přiloženém videu. Majitelé mechanických hudebních nástrojů vyhrávali lidem v centru Liberce i ve čtvrtek 10. srpna. K zakončení 14. ročníku přehlídky se sešli ke společnému koncertu v areálu Technického muzea. Na libereckém náměstí s nimi natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

Tomáš Mařas, Český rozhlas, 10. 8. 2023

Představení obrazu sv. Flašinetálie

U příležitosti slavnostního koncertu byl společně s kunsthistorikem Mgr. Patrikem Pařízkem, Ph.D, a kunsthistorikin Christou Hohnhäuser, Jubel-Jette, odhalen restaurovaný obraz sv. Flašinetálie. Náročný několikadenní výzkum přinesl své ovoce. Obraz méně známé patronky vstal z hlubin vědeckého zapomnění, aby se stal majákem následujícího bádání.

Svatá Flašinetálie, ačkoliv jako patronka méně známá v akademických kruzích, představuje fascinující a unikátní fenomén v oblasti hudebního folkloru a duchovního života. Tato světice, která je spojována především s flašinety a dalšími pouličními hudebními nástroji, promítá do oblíbených poutí a festivalů duchovní a společenské prvky, které jsou spojeny s užíváním flašinetu v kontextu náboženských obřadů a svátků. Studium Svaté Flašinetálie nám poskytuje hlubší vhled do kulturních praktik a vzájemného porozumění ve světě pouličních umělců.

Při svém putování a hraní na flašinet způsobovala v různých krajinách četné zázraky, včetně uzdravování nemocných a krmení hladových. Zůstala v prostředí pouličních umělců, kteří si hrou na hudební nástroje vydělávali na živobití. Flašinet doprovázela zpěvem náboženských písní nebo vlastními texty na motivy známých legend.

K životu patronky viz tento odkaz

 

Fotografie účastníků z Facebooku:



Pařízek Patrik

tajemník sekce Flašinety a mechanické hrací stroje, Praha, ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *