Výstava o Italech v Berlíně. Mezi hudbou, řemesly a obchodem

Ponořte se do fascinujícího příběhu italských imigrantů, kteří v 19. a 20. století obohatili Prenzlauer Berg o svůj um a řemeslnou zručnost.

Mezi sjednocením Itálie v roce 1861 a vypuknutím první světové války v roce 1914 opustilo svou domovinu zhruba 14 milionů Italů v honbě za lepším životem. Velká část z nich se usadila v Prenzlauer Bergu, kde se jejich řemesla stala nedílnou součástí života této čtvrti. Prozkoumejte historii italské migrace do Německa, ponořte se do světa mechanické hudby a užijte si živé ukázky nástrojů.

Firma Cocchi, Bacigalupo & Graffigna například otevřela výrobu píšťalových a orchestrálních varhan v Schönhauser Allee. Některé z nich jsou na výstavě vystaveny spolu s dalšími mechanickými hudebními nástroji ze stálé sbírky Märkisches Museum.

Bacigalupové byli jedni z nejznámnějších konstruktérů flašinetů v Berlíně, kde působili v letech 1879 až 1975. Giovanni Battista Bacigalupo (25. července 1889, † 10. července 1978, Berlín) je považován za zakladatele rodinné dynastie ve výrobě flašinetů. Flašinety hrály z dřevěného válce s kolíčky. Kolem roku 1920 vyráběla firma Bacigalupo Söhne v malém měřítku větší pouliční flašinety s perforovanými pásy.

Autoři působili v několika společnostech: Frati & Co (Co = Giovanni Battista Bacigalupo), Cocchi Bacigalupo & Graffigna, G. Bacigalupo (třetí název společnosti rodiny Bacigalupo), Bacigalupo Söhne (konec společnosti neznámý).

Výstava se zabývá nejen historií italské migrace do Německa a historií mechanické hudby, ale oživuje také historii nástrojů živými ukázkami.

Na co se můžete těšit:

  • Exponáty: Objevte nástroje vyrobené firmou Cocchi, Bacigalupo & Graffigna, včetně píšťalových a orchestrálních varhan z Schönhauser Allee, a další mechanické hudební nástroje ze stálé sbírky Märkisches Museum.
  • Akce: Bohatý program zahrnuje dětské a školní aktivity, hudební vystoupení, filmové cykly, prohlídky města a komentované prohlídky.
  • Jazykové varianty: Titulky k expozici jsou dostupné v angličtině a italštině. Komentované prohlídky v italštině se konají od července.

„Starý, krásný, hlučný!“
Živá ukázka mechanických hudebních nástrojů (každou neděli v 11.00 + každou 1. neděli v měsíci navíc ve 14.00 (nepřetržitě po všechny výstavní měsíce)

Předtím, než gramofon a rozhlas zpřístupnily hudbu masám, umožňovaly vychutnat si hudbu bez hudebníků pouze mechanické nástroje. Hra na klavíry a orchestriony stála v restauracích a tanečních sálech. Flašinet – „kolovrátek“ – se vyskytoval na ulicích, dvorcích a výstavištích. Muži a ženy na něj hráli populární populární písně a přinášeli do města hudbu. Ponořte se do této minulé éry a zažijte zvuk mechanických hudebních nástrojů v hodinové živé ukázce. Hrát bude například velký orchestrion „Fratihymnia“, postavený kolem roku 1900 firmou Cocchi, Bacigalupo & Graffigna v Berlíně.

Informace o muzeu:

Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost ponořit se do historie a kultury italské komunity v Prenzlauer Bergu! Výstava potrvá do soboty 25. října 2025.

Pařízek Patrik

tajemník sekce Flašinety a mechanické hrací stroje, Praha, ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *